YOGA FOR BARN

I fjor var alle vi ansatte på barnehagen vår på kurs. Vi lærte om barneyoga og viktigheten rundt å gi barna et pusterom i en hektisk hverdag. Til barn formidles yoga gjennom leken. Vi lærte å bruke eventyr/fortellinger med enkle øvelser. Pust og hvile er også viktig når det gjelder yoga.

Vi hadde mange tanker og ideer etter dette kurset. Hva kan vi få til hos oss? Hvordan vil vi gjennomføre dette med barna på en god måte?

*Først gikk vi gjennom øvelser vi lærte på kurset.*Deretter har vi sett på barneyoga på you-tube.*Vi har også blitt inspirert av egne erfaringer på yoga ifht stemning i rommet (rolig, levende lys, dempet, rolig musikk). *Så har vi tenkt på hva våre barnehagebarn liker?Etter alt dette, satt vi sammen et yoga-program. Vi voksne øvde mye selv, slik at vi som skulle ha yoga med barna ble trygge og kunne formidle yogaen på en god måte.

yoga 1

GJENNOMFØRING AV EN YOGA-TIME

Før timen tilrettelegger vi litt i rommet vi skal bruke med cd-spiller m/lav, rolig musikk, stearinlys m/batterier på gulvet (taklys er slukket) matter i halvsirkel (alle barn kan se den voksne).

Vi starter alltid med å fortelle barna om yoga-reglene: vi skal bare være på egen matte, stillinger vi skal sitte i, vi skal være rolige, se/høre på den voksne, prøve å gjøre øvelsene.

Den voksne bruker rolig, lav stemme på hele yogatimen. Alle bevegelser er rolige og gjentas minst 3 ganger. Før vi avslutter har vi alltid hvile(4-5 min) hvor vi ligger på madrassene våre og bare puster og hører på rolig musikk. Deretter en liten meditasjon og så avslutter vi.

yoga2

NÅ HAR VI BRUK YOGA EN STUND OG FÅTT NOEN ERFARINGER

• Vi ser at barna lett blir påvirket av vår væremåte – viktig at vi voksne bruker lav stemme og gjør rolig bevegelser.
  • Store og små barn i samme gruppe er positivt – de små faller ut litt innimellom men ser hva de større barna gjør og prøver videre.
  • vi skaper ro i kroppen – øvelsene er moro.
  • pust er litt vanskelig – vi øver og øver, og klarer det bedre for hver gang.
  • barna blir litt slitne – det er deilig når hvilen kommer.
  • alle barna rullet seg inn i matta si ved hvilen – mye uro – nå får de tepper og hvilen er blitt rolig.

Yoga er gøy

BARNAS REAKSJONER OG TANKER OM YOGA

• Det er stas å få bli med på yoga.
  • De fleste synes det er fint med liten gruppe.
  • Noen forteller at de blir så rolig inni seg.
  • Det er morsomme øvelser (spesielt når vi leker forskjellige dyr).
  • Noen barn synes det er litt slitsomt med yoga.
  • Det er deilig å ligge på matter og hvile.

Yoga er deilig

VEIEN VIDERE

Vi fortsetter med de samme yoga-programmene vi har laget oss fremover. Barna oppnår bedre effekt av øvelsene de kjenner fra før.

Yogaen skal dokumenteres ved filming. Da er det lettere for oss voksne å se oss selv. Hva er bra? Er det noe vi kan gjøre annerledes?

Sangmeditasjon – spennende med sang/musikk som skaper glede og ro i kroppen vår

yoga5

Her ligger vi og kjenner på pusten vår. Magen blir stor når vi puster inn og liten når vi puster ut. Hodene går rolig opp og ned.

Astri og Marianne