Home / Blog / Nyheter / I media: Omtale i HA om Yoga i barnehagen

Omtale i HA om Yoga i barnehagen

I Halden Arbeiderblad 6. februar 2016 ble vår bruk av Yoga i barnehagen omtalt.

Her kan du lese den del av artikkelen som omhandler vår barnehage.

Tekst og fotos: Thomas Lilleby (HA).

«– Namaste. Fyll magen med luft og så leker vi at vi er en ballong.»

Slik starter de dagens yogatime i Menighetspleien barnehage.

– Vi gleder oss til å ha Yoga

Det er stille i det lille rommet øverst i barnehagen, hvor fem barn er samlet til yogatime. Det starter med rolige pusteøvelser. Ungene puster ut og inn akkurat som om de skulle blåse opp en ballong og slippe lufta ut igjen.

Deretter puster de som både hare, katt og ku og helt til slutt i pusteøvelsene er ungene løver.

Eventyret om «De tre bukkene bruse» blir også lest i løpet av yogatimen og til slutt finner barna fram pledd og deltar i hvileøvelser, før de stille og rolig går ned til avdelingen igjen. Til å være i en barnehage er det en bemerkelsesverdig ro i yogarommet. Og barna liker det.

– Vi gleder oss alltid til å ha yoga i barnehagen. Det er gøy og veldig morsomt, sier Duva Falch-Pedersen (4) og Linnea Didriksen (5).

Løveyoga

De synes det er morsomt fordi de leker og puster som forskjellige dyr, og at de får høre eventyr.

– Det aller morsomste er å være løve, smiler jentene entusiastisk.

Men de synes også det er deilig at de får hvile når de har yoga. Det er helt stille i rommet mens barna ligger under hvert sitt teppe.

– Det er ikke noe vanskelig å være stille, for vi er alltid stille, mens vi sover, forklarer Duva og Linnea, med en herlig barnlig logikk.

Pedagogisk forankring

– Vi har en god pedagogisk forankring. Man kan ikke bare si at man skal begynne med yoga i barnehagen uten at man har kunnskap. Nå har vi yoga daglig og er veldig trygge på det, sier styrer Britt Solberg Norderhaug.

Det er assistent Marianne Bach Prøitz og pedagogisk leder Reidun Flodin Bjørnstad som har yogatimen da HA er på besøk.

Alle de ansatte i barnehagen har vært på kurs og fått inspirasjon, mens Marianne og Reidun har tatt flere kurs med yoga for barn.

– Vi må også skryte av Monica Gulbrandsen i Gaia Balanse. Hun har utdannet seg innen yoga for barn og det er gjennom henne vi har fått vår kompetanse, forteller de.

Mer ro før måltider

Elementer fra yogaen blir også tatt i bruk i andre sammenhenger i barnehagen.

– Vi bruker pusteøvelsene i forkant av måltidene. Da merker vi at det blir mer ro under måltidet, sier Marianne Bach Prøitz.

De forteller at barna ofte velger roligere aktiviteter også etter at de har hatt yogatime.

– Vi vil anbefale alle som jobber med barn til å bruke pusten. Det er helt fantastisk hvilken effekt det har, avslutter de.