Matdag : Havregrøt m/blåbær

Det er matdag og sammen med barna har vi bestemt at vi skal ha havregrøt. Siden det er tidlig høst, synes vi det passer godt å ha blåbær til. Vi tenker på om vi kan gjøre noe konkret sammen med barna. Vi kommer på at vi kan lese: Jenta som lærte kongen å spise havregrøt og synge og dramatisere Blåbærturen. Både fortelling og sang skrevet av Alf Prøysen (Prøysen 100 år i år). Vi leste eventyret og viste bilder. Snakket om hva havre er og prøvde hvordan det var å sitte på bordet med grøtfatet på stolen, spise med venstre hånd mens man har høyre hånd på øret. Morsomt. Etterpå sang og dramatiserte vi Blåbærturen og vi hadde ekte blåbær:

havregrøt med blåbær havregrøt med blåbær skal lage grøt

«Og Pelle fikk et melkespann og Kari fikk et krus
og Mari fikk en kaffekopp og Kjell et kremmerhus.
Så fløy de opp i skauen i en glad og vilter flokk
–Og Lillebror fløy sist å skulle plukke i et lokk»

«Så kom det no bak Lillebror, det braket så i kvisten,
Så spratt det fram et loddent dyr fra blåbærlyng og bar.
Og tenk så, var det Pasopp du som ville leke sisten,

her skal vi lage grøt grøtdag igag

Han hadde luktet sporet, så han visste hvor de var.
Så lekte de en stund og spiste hele koppen tom,
Og siden gikk de hjem og trommet «Trommelommelom»

Ja, Pelle på et melkespann og Kari på et krus,
og Mari på en kaffekopp og Kjell et kremmerhus.
Slik gikk de hele veien hjem i rekke og i flokk,
Og aller sist gikk Lillebror og trommet på et lokk»

vi vil ha grøt

Vi smakte på litt blåbær, byttet litt roller og dramatiserte sangen en gang til. Etterpå så vi på animasjonsfilmen av sangen på PC , det var spennende. Ukens hjelpere var med og lagde havregrøt.

slik lager vi grøt grøten må røres

Grøten smakte kjempegodt og det var veldig godt med blåbær på.

Refleksjon: Her ble matdagen brukt på en litt annen måte og barna var aktivt med hele veien. Med enkle hjelpemidler ble det veldig konkret og vi fikk dratt inn mange fagområder. Det var tydelig at barna syntes at dette var gøy, noe de også ga uttrykk for. Barna husker nok mer fra denne matdagen enn mange av de andre.